DAY 1

ANNUAL RAIL SAFETY CONFERENCE

Monday,10 October 2022

CONFERENCE THEME

GEARING UP FOR SAFER RAIL IN 2030

1 hour 30 min	07h30	Conference Registration
5 min	09h00	WELCOME Remarks from Master of Ceremonies Mr. Cyrus Rogers
10 min	09h05	OPENING SESSION Introduction of SA Minister of Transport Mr. Boy Johannes Nobunga, Chairperson, RSR Board, South Africa
30 min	09h15	MINISTERIAL ADDRESS Official Opening Address Honourable Ms. Sindisiwe Chikunga, Deputy Minister of Transport, Ministry of Transport, South Africa
35 min	09h45	Presentation on Annual State of Safety Report <i>RSR CEO, Ms. Tshepo Kgare</i>
20 min	10h20	Presentation The Impact of Crime on the Quality of Rail Services in South Africa <i>Mr. Jaap van der Merwe, Railway Consultant</i>
30 min	10h40	Opening of the Exhibition / Media Briefing/ Tea Break

		SUB-THEME 1 MIND THE GAP! (Human Factor
		Management)
5 min	11h10	INTRODUCTION Introduction of Session Chair Master of Ceremonies – Mr. Cyrus Rogers
10 min	11h15	INTRODUCTION Introduction of Sub-Theme – Mind the gap (Human Factor Management) <i>Mr. Andre Harrison, Andre Harrison Consultancy</i>
15 min	11h25	Session Sponsor Gautrain Management Agency
20 min	11h40	PRESENTATION 1 Bridging the railway safety management systems gap: from theory to practice <i>Ms. Nokubonga (Sma) Ngcamu-Tukulula, Smart Ergonomics</i>
20 min	12h00	PRESENTATION 2 Human factor management <i>Kebaabetswe Tlhoaele (Railway Safety Regulator)</i>
20 min	12h20	QUESTION AND ANSWER SESSION
		SUB-THEME 2 SAFE AND SECURE TRAIN CONTROL
		SYSTEMS (The future of digital encryption technologies.
		Technologies to improve safety performance of urban
		passenger rail)
5 min	12h40	INTRODUCTION Introduction of Session Chair <i>Master of Ceremonies – Mr. Cyrus Rogers</i>
10 min	12h45	INTRODUCTION Introduction of Sub-Theme - Safe and secure train control systems (The future of digital encryption technologies.

		Technologies to improve safety performance of urban passenger rail)
		Mr. Kevin Pillay, Siemens, South Africa
15 min	12h55	Session Sponsor SAFLog
20 min	13h10	PRESENTATION 3 Track and control 4IR technology Raymond Maseko and Ronnie Watt – PRASA
20 min	13h30	PRESENTATION 4 Decentralisation and autonomous decisions TBC
20 min	13h50	QUESTION AND ANSWER SESSION
1 hour	14h10	Lunch, networking, and exhibition viewing
		SUB-THEME 3 ROLLINGSTOCK MAINTENANCE & DEPOT OPTIMISATION (Adopting technology, working smarter and improving efficiencies)
5 min	15h10	INTRODUCTION Introduction of Session Chair Master of Ceremonies – Mr. Cyrus Rogers
10 min	15h15	INTRODUCTION Rollingstock Maintenance & Depot Optimisation (Adopting technology, working smarter and improving efficiencies) <i>Mr. Tshepo Kgobe, Gautrain Management Agency, South Africa</i>
20 min	15h25	PRESENTATION 5 Flexible Depot systems to support multiple fleet maintenance Mr. Nathi Makhathini, Gautrain Management Agency, South Africa
20 min	15h45	PRESENTATION 6 Rollingstock Maintenance & Depot Optimisation (Adopting technology, working smarter and improving efficiencies <i>Mr. James Holley, Traxtion</i>
20 min	16h05	PRESENTATION 7: Rolling Stock Maintenance & Depot Optimisation Ms Vuyiswa Tlamatsane & Ms Dolly Mathebula, Gibela
20 min	16h25	PRESENTATION 8: Rolling Stock Maintenance & Depot Optimisation

		<i>Ms</i> Steven Cervello, <i>Lucchini</i>
20 min	16h45	PRESENTATION 9: Rolling Stock Maintenance & Depot Optimisation
		Mr. Rudzani Mulaudzi, Tshifaro (Virtual)
20 min	17h05	QUESTION AND ANSWER SESSION
15 min	17h25	Voting and Best Presenter Award
		Mr. Boy Johannes Nobunga, Chairperson, RSR Board, South Africa
5 min	17h40	CLOSING Remarks from Master of Ceremonies
		Master of Ceremonies – Mr. Cyrus Rogers
2 hours	19h00	COCKTAIL FUNCTION

DAY 2

ANNUAL RAIL SAFETY CONFERENCE

Tuesday, 11 October 2022

CONFERENCE THEME

GEARING UP FOR SAFER RAIL IN 2030

		SUB-THEME 4 THE FINGER PROBLEM! (Human Factor
		Management)
5 min	09h00	WELCOME Introduction of Session Chair <i>Master of Ceremonies – Mr. Cyrus Rogers</i>
10 min	09h05	INTRODUCTION Introduction of Sub-Theme – The Finger Problem! (Human Factor Management) <i>Ms. Sethunya Matsie, Railway Safety Regulator, South Africa</i>
20 min	09h35	PRESENTATION 10: Recruitment, Selection and Placement - How it relates to health and safety. <i>Dr. Natalie Skeepers, Global Safety Resources</i>
20 min	09h55	PRESENTATION 11: Improving Behavioural Safety Ms. Nondumiso Shange, Railway Safety Regulator
20 min	10h15	QUESTION AND ANSWER SESSION
30 min	10h35	Tea Break, networking and exhibition viewing
		SUB-THEME 5 NEXT GENERATION OF RAILWAY SIGNALLING SYSTEMS (Accelerating towards the dynamic, reliable, and flexible railway of the future)
5	11h05	INTRODUCTION Introduction of Session Chair

min		
		Master of Ceremonies – Mr. Cyrus Rogers
10 min	11h10	INTRODUCTION Introduction of Sub-Theme – Next Generation of Railway Signaling Systems (Accelerating towards the dynamic, reliable, and flexible railway of the future)
		Mr. Themba Mahenye, PRASA, South Africa
20 min	11h20	PRESENTATION 12: New technologies for a safer rail network in South Africa & Development of the Hazard log for the South African Railway Industry
		Prof Hannes Grabe, University of Pretoria
20 min	11h40	PRESENTATION 13 Development Economics & Infrastructure Modelling
		Mr. Andile Skhosana, City.Con
20 min	12h00	QUESTION AND ANSWER SESSION
		SUB-THEME 6 The Future of Safety & Financial Modelling in Rail
5 min	12h20	INTRODUCTION Introduction of Session Chair Master of Ceremonies – Mr. Cyrus Rogers
10 min	12h25	INTRODUCTION Introduction of Sub-Theme – The Future of Safety & Financial Modelling in Rail Mr. Reginald Ntshingila, Railway Safety Regulator, South Africa
20 min	12h35	PRESENTATION 14 The Role of Economic Regulation in the South African Rail Sector on Investment, Safety and Efficiency.

		Mr. Chris Lattor DRASA
		<i>Mr. Chris Lotter, PRASA</i> PRESENTATION 15: Development of the Hazard log for the South African Railway
		Industry
20 min	12h55	
		Dr. Willem Sprong, University of Pretoria
20		
20 min	13h15	QUESTION AND ANSWER SESSION
55		
min	13h35	Lunch, networking, and exhibition viewing
		PANEL DISCUSSION GLOBAL IMPACT OF INSECURITY IN
		RAIL
		INTRODUCTION Introduction of panel members and scene setting for panel
10		
10	14h30	discussion
min	14h30	
	14h30	Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers
min	14h30 14h40	Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers
min 1		Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers PANEL DISCUSSION Global impact of insecurity in Rail
min 1 hr 20	14h40	Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers PANEL DISCUSSION Global impact of insecurity in Rail Tshepo Kgare; Sizakele Mzimela; William Dachs; Hishaam Emeran; Ngwako
min 1 hr 20		Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers PANEL DISCUSSION Global impact of insecurity in Rail Tshepo Kgare; Sizakele Mzimela; William Dachs; Hishaam Emeran; Ngwako
min 1 hr 20 min	14h40	Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers PANEL DISCUSSION Global impact of insecurity in Rail Tshepo Kgare; Sizakele Mzimela; William Dachs; Hishaam Emeran; Ngwako Makaepea
min 1 hr 20 min 15	14h40 15h40	Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers PANEL DISCUSSION Global impact of insecurity in Rail Tshepo Kgare; Sizakele Mzimela; William Dachs; Hishaam Emeran; Ngwako Makaepea QUESTION AND ANSWER SESSION VOTING AND BEST PRESENTER AWARD
min 1 hr 20 min 15 min	14h40 15h40 16h00	Panel Moderator – Mr. Cyrus Rogers PANEL DISCUSSION Global impact of insecurity in Rail Tshepo Kgare; Sizakele Mzimela; William Dachs; Hishaam Emeran; Ngwako Makaepea QUESTION AND ANSWER SESSION